Üretra Nerede Bulunur?

Üretra  nerede bulunur?  Üretra, idrar kesesindeki idrarın dışa atılmasını sağlayan  boruya benzeyen bir organdır. Üretra, idrar kanalı yada idrar yolu gibi isimlerle de bilinir. Hem erkekte hem de kadında üretra bulunur ve idrar yollarının dışa açılan son bölümünü oluşturur.

Üretra bir boruyu andırır. Bu boru, idrar kesesindeki idrarın dışarı atılmasını sağlar. Üretra, erkeklerde 20 cm, kadınlarda yaklaşık 4 cm uzunluğundadır. Bu kanalın herhangi bir yerinde herhangi bir nedenden dolayı daralma olmasına ve idrar yapmada güçlük çekilmesi olayına üretra darlığı denir.

Üretra Nerede Bulunur? Ne İşe Yarar?

Üretranın görevi idrar kesesinde biriken idrarın vücuttan dışa atılmasını sağlamaktır. Erkeklerde aynı zamanda meni sıvısı da üretra yoluyla dışarı atılır. Mesanede biriken idrar belli bir hacme ulaştığında işeme isteği belirir. Beyne işeme isteği gönderilir. Beyin işeme komutu verdiğinde, mesane kasları kasılır ve üretranın başlangıcı olan mesane boynundaki kaslar da gevşer. Böylece idrar üretradan dışarı çıkar.

Erkeklerde Üretra Nerede Bulunur?

erkeklerde üretra nerede
erkelerde üretra nerede bulunur

Erkeklerde üretranın dış deliği penis ucunda sonlanır. Mesaneden hemen sonra başlayan ve penis ucunda sonlanan üretranın uzunluğu yaklaşık 20 cm kadardır. Erkeklerde üretranın büyük bir kısmı penis içinde seyreder. Normalde üretranın içinin genişliği yaklaşık 9 mm kadardır.

Erkeklerde üretra, idrar tutmaya yarayan sfinkter (büzük)  kasları tarafından ön ve arka üretra olmak üzere iki kısma ayrılır. Bu kasların ön kısmında kalan üretraya  ön (anterior) üretra, arka kısmımda kalan üretraya da arka (posterior) üretra denir.  

Kadınlarda Üretra Nerede Bulunur?

kadınlarda üretra nerede bulunur
kadinlarda-uretra-nerede-bulunur

Kadınlarda üretranın dış deliği vajinanın hemen üzerinde bulunur. Kadınlarda üretranın uzunluğu, erkeklere göre daha kısadır. Yaklaşık uzunluk 4-5 cm kadardır. Kadın üretasının genişliği ise 8-9 mm dir.  Kadınlarda üretra haznenin (vajinanın) hemen ön tarafında bulunur.

Üretra Hastalıkları Nelerdir?

Üretranın en sık görülen hastalıkları şunlardır;

İdrar Yolu Darlığı

İdrar yolundaki daralma daha çok erkeklerde görülür. Bunun nedeni erkeklerde üretranın daha uzun olması nedeniyle yaralanmaların daha sık görülmesidir. Darlık kadınlarda ve çocuk yaşlarda da görülebilir. Üretra darlığı idrar kanalında bir ya da birden fazla yerde olabilir. En önemli belirtisi idrar yapma zorluğudur. Darlık tedavisi, daralmanın yerine, sayısına ve uzunluğuna göre değişmektedir. Kısa darlıklarda ilk önce kapalı ameliyat denenir. Tekrar eden ya da darlığın uzun olduğu durumlarda  üretroplasti ameliyatı uygulanır.

Üretra İltihabı

Üretranın iltihabına üretrit adı verilir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Üretra kadınlarda daha kısadır ve dış ucu vajinanın hemen üzerinde sonlanır. Makata yakın olduğu için bakteriler kolaylıkla üretranın içine girebilir. Erkeklerde üretritin en sık nedeni bel soğukluğu ya da gonore hastalığıdır.  Kadınlarda ise en sık rastlanan sebep makattan bulaşan mikroplardır.  İdrar yaparken yanma, sık idrar yapma, erkeklerde penis ucundan akıntı olması üretrit belirtileridir.  Üretrit tedavisinde antibiyotikler kullanılır.

Üretra Divertikülü

Üretra duvarının kesecik ya da baloncuk şeklinde genişlemesidir. Bazen herhangi bir belirti olmayabilir. İdrarda yanma, idrar sonrası damlatma, sık idrar yapma, acil idrar yapma isteği gibi şikayetlere yol açar. Üretral divertikül çocuklarda genellikle hipospadias ameliyatından sonra ortaya çıkar. Üretral divertikül tanısında bu durumdan şüphelenmek çok önemlidir. İşeme sistoüretrogramı, ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntüleme tanıda kullanılan yöntemlerdir. Divertikül genişse, enfeksiyon, taş oluşmuşsa ameliyat ile düzeltilmelidir.

Üretral Karunkül

Daha çok kadınlarda görülen iyi huylu bir tümördür. Daha çok menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda görülür. Üretral karunkül, üretranın uç kısmında, yumuşak kıvamda, kırmızı renkte, dokunulduğunda çok çabuk kanayan ve damardan zengin tümörlerdir. İdrarda kanama ve iç çamaşırda kan görülmesi en sık görülen belirtilerdir.

Üretra Kanseri

Üretra kanseri çok nadir görülen kötü huylu tümörlerdir. Kadınlarda daha sık görülür. Üretral kanserin nedenleri arasında irritasyonlar, enfeksiyonlar ve darlıklar yer almaktadır. Yassı (skuamöz) hücreli kanser en sık görülen üretra kanseridir. Üretra kanserinin en sık görülen belirtisi idrarda kan görülmesidir. Sık idrara çıkma da üretra kanseri belirtisi olabilir. İdrara çıktıktan sonra mesanenin tam olarak boşalmadığı hissi, geceleri idrara çıkma da yine üretra kanseri belirtileri arasındadır. Hastalığın gidişatı kanserin üretrada bulunduğu yere ve duvar içine olan derinliğine bağlıdır. Üretranın uç kısmında ve kökleri derin olmayan üretra kanserleri genellikle kolay tedavi edilebilirken, üretranın arka kısmında olan kanserler daha güç tedavi edilirler.

yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.