Üretra Darlığı Neden Tekrarlar?

Üretra darlığı neden tekrarlar? Hastalar üretra darlığı nedeniyle neden bir çok kez ameliyat oluyor. Bu soruların cevabını siz de merak ediyorsanız yazıyı okumaya devam edin…

Üretra darlığı, en basit olarak idrar kanalında meydana gelen daralma nedeniyle idrar yapmada yaşanan zorluk şeklinde tarif edilebilir. Üretra darlığının en sık görülen nedeni kapalı (endoskopik) yöntemle yapılan ürolojik girişimler ya da ameliyatlardır. İkinci en sık neden ise kazalar ya da yüksekten düşme sonucu kırılan leğen (pelvis) kemiğinin idrar kanalını yaralamasıdır. Üçüncü nedeni ise bel soğukluğu gibi üretranın enfeksiyonları oluşturur. Bazen de darlık için her hangi bir neden bulunamaz.

Üretra Darlığı Neden Tekrarlar?

Üretra darlığı hastalarının bir çok kez ameliyat olduğunu görürsünüz. 15-20 defa kapalı ameliyat olan hastalar bile vardır. Oysa kapalı ameliyat (internal üretrotomi), kısa darlığı olan ve idrar kanalı bütünlüğünün bozulmadığı hastalarda bir kez denenmelidir. Birden fazla ameliyat yapmanın bir anlamı yoktur. Tekrar kapalı ameliyat yapmak, darlığın tekrarlamasını kabullenmek demektir.

Kapalı ameliyat, hasta anestezi altında iken uygulanır. 15 dakika kadar sürer. Hasta ertesi günü sondasıyla birlikte taburcu edilir. 3. gün genellikle sondası çekilir. Kolay bir ameliyat olan kapalı ameliyatın başarı şansı kısa ( 1cm’den küçük ) darlıklarda başarı yüksektir. Uzun darlıklarda ise başarısızlık % 100’e yakındır.

1 cm’den büyük darlıklarda kapalı ameliyatın ısrarla yapılmasının nedeni ürologların açık cerrahi (üretroplasti) konusunda deneyimsizlikleri, hastaları açık cerrahinin başarısı hakkında bilgilendirmemeleri ve bu cerrahin sık yapıldığı deneyimli merkezlere yönlendirmemeleridir.

İdrar kanalı kopmuş olan hastalarda, daha önce birden fazla kapalı ameliyat olmuş ancak darlığı tekrarlamış hastalarda ve 1 cm’den daha uzun darlığı olan hastalarda kapalı ameliyat yapılmamalıdır. Bu hastalara mutlaka üretroplasti (açık ameliyat) uygulanmalıdır.

Üretroplasti ameliyatı hasta genel ya da spinal anestezi altında iken yapılır. Deneyim gerektiren bir ameliyattır. İdrar kanalında darlığın bulunduğu yere göre, penisin alt yüzünden ya da testis torbasının hemen altındaki bölgeden yapılan bir kesi ile üretraya ulaşılır. Darlığın olduğu kısım bulununur ve çıkarılır. Kanalın sağlam uçları tekrar uç uca getirilerek dikilir ve yeni bir kanal oluşturulur. Bu tekniğe anostomoz üreroplasti tekniği adı verilir.

Eğer üretradaki dar kısım çok uzunsa, dar kısım çıkarılmaz. Yoksa kanal uçları tekrar uç uca getirilemez. Bu durumda yanak iç yüzünden ya da vücudun başka bir yerinden yama olarak kullanılmak üzere doku alınır. İdrar kanalındaki dar bölümün çatısı açılarak bu bölgeye yama yapılır. Böylece idrar kanalı yeniden oluşturulmuş olur. Bu yönteme ise ogmentasyon üretroplasti tekniği denir. Her iki teknikte de ameliyat sırasında idrar yoluna bir sonda takılır. Bu sonda ameliyattan sonra 7-21 gün takılı kalır.

yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.