Üretra Darlığı Belirtileri Nelerdir? Darlığı Nasıl Anlarım?
Üretra darlığı belirtileri nelerdir? Üretra darlığını nasıl anlarım? İdrar kanalınızda darlık olup olmadığını anlayabilmeniz için önce üretra darlığı ve belirtileri hakkında biraz bilgi sahibi olmalısınız. O zaman şimdi yazıyı okumaya devam edelim ve üretra darlığının belirtilerinin neler olduğunu öğrenelim.
Üretra Darlığı Nedir?
Üretra darlığı, idrar yolu daralması, idrar yolu darlığı ya da idrar kanalı darlığı hep aynı durumu ifade eder. Üretra darlığı özellikle erkeklerde sık görülen bir hastalıktır. Üretra hem erkeklerde hem de kadınlarda idrar kesesinde biriken idrarın, dışarıya boşaltılmasını sağlayan ince bir tüp şeklindeki bir organdır. Adeta bir boruya benzer. Bu borunun içinden idrar geçer. Erkelerde idrar haricinde üretradan meni de geçerek dışarı atılır. Yaralanma ve bel soğukluğu gibi geçirilen enfeksiyonlar üretranın yapısını bozarak fibrozis yani bağ dokusu oluşumuna yol açarak darlık oluşumuna neden olur. Bu darlık üretradan idrar akışını engeller ya da yavaşlatır. Bu duruma üretra darlığı yani idrar kanalı darlığı denir.
Çocuklarda Üretra Darlığı Görülür Mü?
Çocuklarda üretra darlığı üretra darlığı / idrar kanalı daralması görülür. görülebilir. Ancak görülme oranı erişkinlere göre daha düşüktür. Çocuklarda görülen üretra darlıklarının en sık nedeni, trafik kazaları, düşme, yaralanmalar ile tanı ve tedavi amacıyla uygulanan tıbbi girişimlerdir.
Kadınlarda Üretra Darlığı Görülür Mü?
Kadınlarda üretra darlığı / idrar kanalı daralması görülür. Ancak kadınlardaki üretra darlığı erkeklerde görüldüğünden daha nadirdir. Bunun nedeni kadın üretrası ile erkek üretrası arasındaki bazı faklılıkların bulunmaktadır. Kadın üretrası erkeklere göre daha kısadır. Erkek üretrası yaklaşık 20 cm uzunluğunda iken, kadınlarda üretranın uzunluğu 4-5 cm dir. Bu yüzden darlık, erkeklere göre daha nadir görülür.
Üretra Darlığı Belirtileri Nelerdir?
Üretra ya da idrar kanalı, mesane içerisindeki idrarın dışarı atılmasını sağlayan boru şeklinde bir kanaldır. Bu kanalda darlık olursa, ilk ortaya çıkan belirti idrar yapmada zorlanmadır. Bunun yanında idrar yaparken yanma, acıma hissi, kesilme, idrar tazyikinde azalma ve incelme gibi belirtilerdir de görülür.
İdrar kanalındaki daralma nedeniyle idrar kesesi tam boşalamaz. Bu yüzden idrar kesesi çabuk dolar ve kişi sık idrara çıkma ihtiyacı duyar. Yine tam boşalma olmadığından işeme sonrası rahatlayamama ve mesanede idrar kaldığı hissi oluşur. İçeride biriken idrar nedeniyle idrar yolu enfeksiyonları sık görülür.
Üretra darlığı belirtileri özetlenecek olursa;
- İdrar yaparken ağrı, yanma, acıma
- İdrar akışında yavaşlama
- Sık idrar yapma ihtiyacı
- İdrarı tam boşaltamama hissi
- Sık idrar yolu enfeksiyonu
- İşemenin uzun sürmesi
- İdrar sonunda damlamalar
- İdrar yaparken kesilmeler olması
Yukarıdaki şikayetler sizde de varsa, vakit kaybetmeden bir üroloji doktoruna başvurun. Üroloji doktoru önce sizin şikayetlerinizi dinleyecek, muayene edecek ve üretra darlığından şüphelenirse, üretra darlığı tanısını koymak için bazı tetkikler isteyecektir.