Üretroplasti Nedir?

Üretroplasti, idrar kanalı darlığında uygulanan bir ameliyat tekniğidir. İdrar yolunda doğuştan ya da sonradan oluşan bazı nedenlerden dolayı darlık oluşabilir. Bu darlık genişletme ya da kapalı (endoskopik) yöntemlerle yapılan ameliyatlar sonucu açılamayabilir ya da tekrar oluşur.

Üretra Darlığı Nedir?

Üretra darlığı ya da idrar kanalı darlığı, adından da anlaşılacağı gibi  idrar kanalında görülen daralmadır. Daha çok erkeklerde görülür. Bunun nedeni erkek ve kadın üretrasının yapısındaki farklılıklardır. Üretra, idrar torbasında biriken idrarın dışarı atılmasını sağlayan ince bir tüp şeklindedir. Erkelerde bu kanaldan hem idrar hem de meni geçer.

Üretrada meydana gelen yaralanmalar ya da bel soğukluğu gibi geçirilen enfeksiyonlar üretranın yapısını bozarak fibrozis yani bağ dokusu oluşumuna neden olur. Fibrozis yani skar dokusu, üretrada darlık oluşumuna neden olur. Bu darlık üretradan idrar geçişine engel olur ya da idrar akımını yavaşlatır. Bu duruma üretra darlığı denir.

Üretroplasti

Üretra darlığı tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Eğer darlık tedavi edilmezse zamanla ilerler ve hasta hiç idrar yapamaz bir hale gelir. Hastanın hiç idrar yapamaz ise sonda ile idrarın soda ile boşaltılması gerekir. Ancak bazen darlık çok ileri olduğunda idrar yoluna sonda takılamayabilir ve göbek altından sonda takılmak gerekir.  Üretroplasti, üretra darlığını gidermek için açık yöntem ile uygulanan bir ameliyat yöntemidir. Açık darlık ameliyatı olarak da bilinir.

Üretroplasti Teknikleri Nelerdir?

Ameliyat genel ya da spinal anestezi altında yapılır. İdrar kanalındaki darlığın yerine bağlı olarak penisin alt yüzünden ya da testis torbasının hemen altından yapılan bir kesi ile üretraya ulaşılır. Darlığın olduğu bölüm bulunur ve çıkarılır. Kanalın sağlam uçları uç uca getirilerek dikilir. Böylece yeni bir kanal oluşturulur. Buna anostomoz üreroplasti tekniği adı verilir.

Eğer çıkarılacak olan dar kısım çok uzunsa, bu durumda bu bölgede yama olarak kullanılmak üzere yanak iç yüzünden ya da vücudun başka bir yerinden doku alınır. İdrar kanalındaki dar bölüm açılıp yama yapılarak yol tekrar oluşturulduktan sonra kesi kapatılır ve işleme son verilir. Buna ise ogmentasyon üretroplasti tekniği denir. Ameliyat sırasında idrar yoluna bir sonda takılır. Bu sonda ameliyattan sonra 7-21 gün takılı kalır.

yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.